مدیریت مصرف انرژی جزء جدایی ناپذیر دستگاههایهایتک امروزی است. این موضوع در دنیای تکنولوژی در رقابت تنگاتنگ بین تولید کنندگان تجهیزات صنعتی برگ برنده اصلی بوده و به مصرف کننده امکان مدیریت هزینهها را خواهد داد. در این مقاله به بررسی ویژگیهای سیستمهای مدیریت مصرف انرژی میپردازیم و از مزایای این سیستمها در صنعت و کشاورزی سخنخواهیم گفت.
مدیریت مصرف انرژی چیست؟
بحران انرژی
بحران انرژی یک مسئله اساسی و مهم در دنیای امروز محسوب میشود. از دشواری تامین انرژی توسط دولتها و حکومتها گرفته تا حل بحران کمبود انرژی که با افزایش جمعیت جهان و به خصوص افزایش تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی وضعیت سخت تری برای کشورها ایجاد کرده است. برای حل بحران انرژی دو مسیر تامین انرژی بیشتر و مدیریت مصرف جهت بهینه سازی موجودی انرژی جهان پیشنهاد شده است. مسیر اول برعهده دولتها و حکومتهاست اما مسیر دوم توسط تولید کنندههای تجهیزات مصرف کننده انرژی تامین خواهد شد.
سیاست گذاری حکومتها
دولتها برای جبران کمبود انرژی، علاوه بر سرمایه گذاری در راستای ساخت نیروگاههای بیشتر اقدام به افزایش قیمتهای حاملهای انرژی نموده اند. این افزایش قیمت منجر به سخت تر شدن شرایط برای مصرف کنندگان تجهیزات انرژی بر شده است. بطور مثال هزینههای مصرف انرژی برای مصرف کننده نهایی بالا رفته است. لذا یکی از عوامل رقابتی و تعیین کننده در تصمیم مشتریان و مصرف کنندگان حاملهای انرژی انتخاب دستگاهها و تجهیزاتی است که علاوه بر مصرف بهینه انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن قدرت کنترل و مدیریت مصرف انرژی را در اختیار کاربران قرار دهد.
مدیریت مصرف انرژی از واقعیت تا رویا!
دستگاههای صنعتی، نیمه صنعتی و خانگی عمدتا بسته به نوع کارکرد و هدف استفاده و طراحی دستگاه از قسمتهایی تشکیل شده اند که عمده مصرف انرژی آنها در آن قسمتها متمرکز شده است و مصرف انرژی قسمتهای دیگر دستگاه اختلاف قابل توجهی با آن قسمت دارد.
یک مثال ساده!
بیاید از یک مثال ملموس شروع کنیم، گوشیهای تلفن همراه که امروزه محبوب هستند و تقریبا هر شخص بعنوان یکی از لوازم شخصی خود از آن استفاده میکند. یک سیستم هوشمند مدیریت مصرف انرژی را به همراه دارند تا بتوانند با ظرفیت باتری مشخص زمان بیشتری بین دو شارژ متوالی به کاربر ارائه کنند. این تلفنها برای اجرای پردازشهای سنگین مانند اجرای بازیها و امور گرافیکی و یا تماسهای تلفنی و نمایش محتوای چند رسانه ای مانند فیلمها نیاز به روشن کردن قسمتهایی از پردازنده دارند که در حالت عادی زمانی که این امور اجرا نمیشوند نیاز به روشن بودن این قسمتها نیست. بنابراین تلفنهای همراه به صورت هوشمند زمانی که نیازی به روشن شدن قسمتهای پرمصرف نیست آنها را خاموش یا در حالت خواب موقت نگه میدارند تا مصرف انرژی را تاحد امکان کاهش دهند.
مدیریت مصرف انرژی در خودروها
از دیگر مثالهایی که میتوان برای سیستمهای هوشمند مصرف انرژی ارائه کرد خودروهای هیبرید هستند. این خودروها بطور همزمان از برق و سوخت بنزین برای بعنوان انرژی مورد نیاز برای تامین پیشرانه و حرکت خودرو استفاده میکنند. همانطور که میدانید بخشی از انرژی تولید شده توسط بنزین در این خودروها به روشهای مختلف هدر میرود. ازجمله این دلایل میتوان به اصطکاک هوا، بکسوات (سر خوردن) چرخها، حرارت تولید شده توسط موتور، احتراق ناقص و موارد دیگر اشاره کرد. بخشی از این دلایل هدر رفت انرژی قابلیت استفاده مجدد بعنوان منبع تولید انرژی را دارند.
بطور مثال از انرژی تخلیه شده توسط ترمز چرخها میتوان برای به حرکت درآوردن دینامهای مولد برق استفاده کرد. یا از گرمای تولید شده توسط موتور میتوان با استفاده از المانهای الکترونیکی با نام پلتیر (Paletier) برای تبدیل انرژی حرارتی به انرژی الکتریکی استفاده کرد. مجموعه ی این روشها را بازیافت انرژی مینامند. در خودروهای هیبرید برای شارژ مجدد باتریهای موتور الکتریکی خورو از مجموعه ای از روشهای بازیافت انرژی به همراه دینامهای مولدی که انرژی الکتریکی را بطور مستقیم به برق تبدیل میکنند برای شارژ باتری خودرو استفاده میشود.
در این روش زمانی که برای حرکت خودرو به گشتاور بالایی نیاز نباشد سیستم هوشمند مدیریت مصرف انرژی از طریق مکانیزم تنظیم گیربکس از موتور برقی برای به حرکت در آوردن خودرو استفاده میکند. از طرف دیگر در زمانی که خودرو در هنگام حرکت نیاز به گشتاور بالایی داشته باشد (مثلا در سربالاییها)، سیستم مدیریت مصرف انرژی موتور احتراق بنزینی را وارد چرخه مصرفی کرده تا راننده در نهایت با کمترین مصرف انرژی بیشترین بازدهی ممکن را از خودرو داشته باشد.
در صنعت چه خبر است!
در سیستمهای مورد استفاده در صنعت نیز یکی از مهمترین عوامل در افزایش راندمان و کاهش هزینههای جاری و همچنین کاهش تولید آلایندهها سیستمهای هوشمند مدیریت مصرف انرژی هستند. تجهیزات صنعتی بدون استفاده از سیستم مدیریت مصرف انرژی منجر به ورشکستگی زودرس و عقب ماندگی تجاری و در نهایت عدم توان رقابت در بازار تولید و خدمات وابسته به صنعت خواهند شد. به همین دلیل نیز از مهمترین عوامل مورد توجه در انتخاب تجهیزات صنعتی پیش از خرید میتوان به دارا بودن سیستم مدیریت مصرف انرژی اشاره کرد.
روشهای مدیریت مصرف انرژی در صنعت
بطور مثال در صنعت سیستمهای مدیریت مصرف انرژی میتوانند بهینه سازیهای مبتنی بر زمان را برای کاهش مصرف انرژی با حفظ راندمان اجرا کنند. فرض کنید یک کارخانه قطعه سازی تعداد مشخصی قطعه سفارش گرفته است و قرار است در زمان مشخصی آنها را تحویل دهد. افزایش سرعت تولید در خط تولید منجر به افزایش مصرف انرژی خواهد شد. بنابراین اگر دستگاهها و تجهیزات موجود در خط تولید قابلیت مدیریت مصرف انرژی را داشته باشند میتوانند در صورتی که مهلت کافی برای تولید قطعات با سرعت کم وجود داشته باشد، مدیر تولید با تنظیم دستگاهها روی حالت کم مصرف سرعت خط را کاهش داده و در نتیجه مصرف انرژی را کاهش دهد.
از طرف دیگر در صورتی که کارخانه سفارشی با تعداد بالا گرفته باشد و زمان کمینیز داشته باشد در صورت وجود سیستم مدیریت مصرف انرژی در تجهیزات خط تولید مدیر تولید میتواند با قرار دادن تنظیمات دستگاهها روی وضعیت پرسرعت سرعت فرآیند تولید را بالا ببرد. در عین حال قیمتهای تمام شده برای مشتری نهایی نیز افزایش خواهد یافت. مهم اینجاست که در نهایت مدیریت نحوه استفاده از خط و تجهیزات موجود در خط تولید برعهده مدیران کارخانه است. این رفتار پویا نتیجه به کارگیری یک سیستم مدیریت مصرف انرژی هوشمند است.
روش تنظیم پویا (داینامیک) مصرف انرژی
یکی دیگر از روشهای مدیریت مصرف انرژی در تجهیزات صنعتی استفاده از قابلیت تنظیم پویا (دینامیک) دستگاهها مبتنی بر زمان کارکرد است. از آنجایی که معمولا دولتها و حکومتها هزینههای مصرف انرژی برق را مبتنی بر زمان تغییر میدهند. این قابلیت میتواند اثرگذاری بسیار بالایی در هزینههای تولید داشته باشد. بطور مثال در کشور ایران هزینههای برق چه در صنعت و چه در مصرف خانگی با کنتورهای هوشمند چندزمانه پایش میشود. این کنتورها مصرف برق را به صورت پلکانی محاسبه میکنند. یعنی در ساعات پیک مصرف برق قیمت را بالا برده و در ساعات کم باری که مصرف در شبکه برق کشور کاهش یافته است تعرفه قیمت برق را کاهش میدهند.
سیستمهای مدرن دنیا چگونه کار میکنند؟
دستگاههای مدرن خط تولید در صنعت با در نظر گرفتن این پارامترها میتوانند با تنظیم سرعت خط تولید هزینههای تولید را کاهش دهند. بطور مثال اگر فرض کنیم که یک کارخانه صنایع غذایی در روز 100 تن سفارش داشته باشد و ظرفیت تولید آن در حالت حداکثر سرعت تولید 130 تن باشد، درصورتی که تجهیزات قابلیت مدیریت هوشمند مصرف انرژی را داشته باشند میتوانند با تنظیم سرعت در ساعات پیک مصرف که هزینه برق در بیشترین مقدار خود قراردارد سرعت خط را کاهش دهند و در ساعات کم باری سرعت را افزایش داده تا در نهایت هزینه نهایی برق کاهش چشمگیری داشته باشد.
بطور مثال خشک کنهای صنعتی هیبرید گاز و برق که به روش همرفت فرآیند خشک کردن محصولات کشاورزی را اجرا میکنند، اصلی ترین مصرف کننده انرژی برق و گاز را در قسمتهای مبدل انرژی که انرژی برق و انرژی گاز را به حرارت تبدیل میکنند، دارند. مبدلهای انرژی در نسلهای جدید این قابلیت را دارند که کاربر با کاهش یا افزایش سطح انرژی مصرفی، سرعت تبدیل انرژی از برق و گاز به حرارت را کاهش یا افزایش دهند. تنظیم نرخ یا سرعت مصرف انرژی به معنای تنظیم سرعت فرآیند خشک کردن در خشک کنهاست.
خشک کنها چگونه میتوانند از سیستم هوشمند مدیریت مصرف انرژی بهره ببرند؟
خشک کنها نیز مانند دیگر تجهیزات صنعتی در خط تولید کارگاههای نیمه صنعتی و کارخانههای صنعتی میتوانند با بکارگیری سیستم هوشمند مدیریت مصرف انرژی یک تغییر اساسی در هزینههای نهایی استفاده از دستگاه ایجاد کنند. همانطور که میدانید خشک کنها برای تبدیل انرژی الکتریکی و انرژی گاز به گرما از مبدلهای مخصوص با راندمان بالا استفاده میکنند. از طرفی اما فرآیند تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی نسبت به تبدیل انرژی گاز به انرژی حرارتی فرآیند کم بازده تر و پرهزینه تری است. خشک کنهای مدرن اولا قابلیت انتخاب سطح مصرف انرژی را در اختیار مدیر تولید قرار میدهند. در این حالت همانطور که در مثالهای بالا اشاره شد مدیر تولید میتواند بسته به مقدار سفارش خود توان مصرفی دستگاه را تغییر دهد.قابلیت تنظیم سطوح مصرف انرژی در خشک کنها
خشک کنهای درای زیرو قابلیت تنظیم انرژی مصرفی در چهار سطح فوق کم مصرف، کم مصرف، ایده آل و پرقدرت را به کاربر ارائه میدهند. کاربر میتواند با انتخاب حالت فوق کم مصرف، مصرف انرژی دستگاه را کاهش داده و در ازای افزایش زمان خشک شدن محصولات هزینههای جاری را کاهش دهند. از طرف دیگر این قابلیت نیز وجود دارد که در صورتی که حجم سفارشات خط تولید در زمانهای خاصی کاهش پیدا کند مدیر تولید با انتخاب گزینههای کم مصرف، ایده آل و یا پرقدرت بسته به نیاز خود سرعت فرآیند خشک کردن را افزایش داده و در عین حال در ازای افزایش مصرف انرژی هزینههای جاری را افزایش دهد تا بالانسی بین سود و هزینههای جاری ایحاد کند.قابلیت تنظیم منبع مصرف انرژی در سیستمهای هیبرید
از دیگر ویژگیهای خشک کنهای درای زیرو در مبحث مدیریت هوشمند مصرف انرژی میتوان به قابلیت تنظیم منبع مصرف انرژی بین دو حالت گاز و برق اشاره کرد. در این قابلیت خشک کنهای درای زیرو میتوانند با استفاده از قابلیت کنترل مبتنی بر زمان در حالتی که گزینه ایده آل در منوی مدیریت مصرف انرژی انتخاب شده باشد، در ساعات پیک (حداکثر) مصرف در شبکه برق که هزینه برق به حداکثر میرسد سیستم به صورت خودکار سهم مصرف گاز را نسبت به مصرف برق افزایش میدهد تا بدون افزایش هزینه گاز هزینههای جاری برق کاهش یابد، از طرف دیگر در زمان کم باری و با هدف افزایش توان عملکردی و سرعت فرآیند خشک کردن مصرف برق به حالت نرمال باز میگردد تا سیستم با حداکثر توان ممکن فرآیند خشک کردن را انجام دهد.
در نهایت مهندسین شرکت توسعه پویان آروند (توپا) در خشک کنهای درای زیرو مجموعه ای از بهترین و مدرن ترین روشهای مدیریت مصرف انرژی را به کار گرفته اند تا هزینههای جاری استفاده از این خشک کنها تا حد امکان کاهش یافته و در عوض راندمان عملکرد دستگاه افزایش یابد. همچنین با بکارگیری این روشها، درای زیرو در رده بندی مصرف انرژی تجهیزات صنعتی و نیمه صنعتی در کلاس مصرف انرژی فوق بهینه قرار میگیرند که در مقایسه با خشک کنهای موجود در بازارهای بین المللی یک محصول تماماًهایتک با رعایت بالاترین سطوح کنترل مصرف انرژی محسوب میشود.
برای بررسی مدلهای مختلف خشک کنهای درای زیرو اینجا کلیک کنید.
آخرین قیمت محصولات را در این لینک ببینید.
منبع1: انرژی استار
منبع2: ASABE
منبع3: ANSI