سیستمهای ایمنی امروزه جزء جدایی ناپذیر زندگی انسانها هستند. از سیستمهای بکار گرفته شده در منازل و آپارتمانها، تا سیستمهای پیشرفته مورد استفاده در صنعت همه و همه نقش موثری در کاهش ضریب خطر و ریسک و افزایش نرخ ایمنی را در زندگی روزمره انسانها ایفا میکنند. با هم به بررسی انواع سیستمهای ایمنی، مزایا و معایب و کاربردها در صنعت و کشاورزی پرداخته و پس از آن در خصوص چگونگی عملکرد سیستم ایمنی خشک کنهای درای زیرو صحبت میکنیم.
سیستمهای ایمنی در زندگی روزمره چه کاربردی دارند؟
یکی از مهمترین کاربردهای یک سیستم ایمنی حرفه ای، کاربرد آن در زندگی روزمره است. بدون وجود یک سیستم ایمنی هشدار دود و آتش سوزی در منازل و آپارتمانها اطفاء حریق یک فرآیند دشوار و پیچیده خواهدبود. مثالهایی در سالهای گذشته در کشور عزیزمان ایران رخ داده است که از جمله آن میتوان به واقعه ساختمان پلاسکو بعنوان یک حادثه تلخ ناشی از عدم رعایت دستورالعملهای ایمن و عدم استفاده از سیستمهای ایمنی کارآمد اشارهکرد.
سیستمهای ایمنی خودرو چگونه کار میکنند؟
یکی دیگر از مثالهای استفاده از سیستمهای ایمنی در زندگی روزمره را میتوان استفاده از سیستمهای ایمنی در خودروها دانست، در خودروهای مدرن از سیستمهای ایمنی متعددی استفاده میشود تا ریسکهای ناشی از نواقص فنی ارزیابی و تا حد امکان برطرفشود.
بطور مثال از سیستمهای بررسی باد لاستیک برای هشدار به راننده پیش از خالی شدن کامل باد در هنگام رانندگی، از سیستم سوئیچ قطع کن حساس به ضربه برای جلوگیری از آتش سوزی پس از سانحه، از سیستم کنیستر برای تخلیه بخارات بنزین و جلوگیری از انفجار در باک بنزین بر اثر افزایش دما، از سیستم هشدار دنده عقب برای جلوگیری از برخورد با موانع در هنگام حرکت به سمت عقب و از سیستم هشدار برخورد با جلو و اطراف برای جلوگیری از برخورد ناخواسته خودرو با موانع در قسمتهای جلو و کناری خودرو در هنگامیکه راننده دچار خواب آلودگی یا عدم تمرکز کافی است، استفاده میشود.
سیستمهای ایمنی در تلفنهای همراه هوشمند
یک مثال دیگر در این زمینه را میتوان تلفنهای همراه هوشمند دانست که مورد استفاده روزمره جمعیت زیادی روی کره زمین است. تلفنهای همراه هوشمند برای تامین انرژی مصرفی خود از یک باتری همراه استفاده میکنند که معمولا از نوع لیتیوم-یون یا لیتیوم-پلیمر هستند. این باتریها در شرایطی مانند بیش از حد شارژ شدن (Over Charge)، افزایش دمای باتری در هنگام شارژ، افزایش دمای باتری در هنگام دشارژ به دلیل کشیدن جریان بیش از حد در واحد زمان، تغییرات ناگهانی فشار هوای اطراف و موارد مشابه به راحتی دچار انفجار میشوند.
گزارش شده است که انفجارهای ناشی از باتریهای تلفنهای همراه منجر به قطع عضو یا مجروح شدن افراد شده اند. از مهمترین وظایف شرکتهای تولید کننده تلفنهای همراه در مبحث ایمنی طراحی مدارات الکترونیک و برنامه نویسی دقیق آنهاست تا بتوانند با کنترل شرایط شارژ باتریها در هر سیکل شارژ از وقوع حوادث جلوگیری کنند.
کاربرد سیستمهای ایمنی در صنعت
تامین ایمنی تجهیزات صنعتی دستی (Manual)
بطور مثال بیاید یک دستگاه پرس 60 تنی را در نظر بگیریم. این دستگاه همانطور که از نامش مشخص است باید بتواند 60 تن نیرو را عمود بر صفحه کار وارد کند. تامین این نیرو به صورت هیدرولیکی انجام میشود. پمپهای هیدرولیکی قدرتمندی حجم بالایی از سیال را در سیستم تحت فشار نگه میدارند. در صورت فعال شدن اهرم یا فشرده شدن کلید این نیرو با انتقال روغن هیدرولیک به جکها آزاد میشود. در چنین سیستمهایی ملاحظات ایمنی در خصوص مدار سیال و جلوگیری از پاره یا سوراخ شدن آن لحاظ میشود. همچنین ملاحظات لازم جهت جلوگیری از آسیب رساندن اپراتور دستگاه به خود و دیگران در صورت عدم احتیاط و عدم تمرکز کافی در نظر گرفته میشود. یکی از سیستمهای مدرنی که در این شرایط به کار گرفته میشود استفاده از دوربینهای مخصوص و پردازش تصاویر است.
تامین ایمنی در خطوط تولید اتوماتیک
از دیگر مواردی که میتوان بعنوان یک مثال خوب برای استفاده از سیستمهای ایمنی در صنعت به آن اشاره کرد استفاده از این سیستمها در خطوط تولید خودکار است. در این خطوط بطور معمول در قسمتهایی اپراتورها با هدف مداخله در فرآیند و یا نظارت بر آن در کنار خط تولید میایستند. معمولا اپراتورها در کنار نوار نقالههایی قرار میگیرند. این نوارنقالهها قطعات متحرکی هستند که ذاتا اپراتور را در معرض خطر قرار میدهند. فرض کنید قسمتی از پارچه لباس یکی از اپراتورها در فضای بین درام و تسمه گیر کند. یا اینکه یک شخص دست خود را بعنوان تکیه گاه بر روی نوار نقاله قراردهد. این موضوع منجر به حادثه و جراحت میشود.
برای جلوگیری از چنین وقایعی از دو روش استفاده میشود. در روش اول در هنگام طراحی خط مسائل ایمنی به صورت فیزیکال و مکانیکال لحاظ میشود. بطور مثال یک لبه مخصوص با ارتفاع محاسبه شده ای برای جلوگیری از دسترسی اپراتور به درام در طول خط تعبیه میشود. یکی دیگر از روشهای موثر برای جلوگیری از حوادث استفاده از سیستمهای ایمنی هوشمند است. در اینجا استفاده از سنسورهای تخلیه الکتریکی روی درامها، سنسورهای سنجش مانع در ارتفاع نزدیک به نوار نقاله، دوربینهای مخصوص پردازش تصویر بر روی خط و موارد مشابه احتمال وقوع حوادث را به نزدیک به صفر میرسانند.
ایمنی خطوط تولید دارای تجهیزات مولد حرارت
در سیستمهایی که با حرارت سروکار دارند اما ماجرا پیچیده تر است. همانطور که میدانید این سیستمها بسته به منبع تامین انرژی که میتواند برق یا سوختهای فسیلی مانند گاز، مازوت و غیره باشد مکانیزمهای متفاوتی را برای تبدیل سوخت به انرژی حرارتی استفاده میکنند. از طرفی در هرکدام از مراحل انتقال سوخت، یا انرژی الکتریکی رعایت الزامات ایمنی برای جلوگیری از حوادث غیر مترقبه به شدت حیاتی است. نشت از مخازن و لولههای انتقال سوخت، اتصال کوتاه در مدارات الکتریکی و غیره از جمله این مصادیق است.
پس از آن در مرحله تبدیل سوخت یا انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی که یک فرآیند بسیار حساس است نیز عدم استفاده از سیستمهای ایمنی تشخیص نشت و یا اتصال کوتاه منجر به وقوع حوادث غیرقابل جبرانی خواهدشد. استفاده از سیستمهای ایمنی تشخیص نشتی مسیر بسته به نوع سوخت، تشخیص اتصال کوتاه در مدارات الکتریکی در مرحله انتقال؛ همچنین استفاده از سنسورهای اندازه گیری دما و نشت گاز برای تشخیص احتراق ناقص یا بیش گرمایش مبدل حرارتی برقی میتواند نقش بسیار موثری در جلوگیری از حوادث غیرمترقبه داشتهباشد.
چرا خشک کنهای درای زیرو از بالاترین سطوح تجهیزات ایمنی بهره میبرند؟
همانطور که در بالا اشاره شد تجهیزات موجود در خطوط تولید که مولد حرارت هستند، در عمل نسبت به قسمتهای دیگر خط تولید از حساسیت بسیاربالاتری برخوردارند.
راهکارهای توپا برای تامین ایمنی ماژول مبدل حرارت گازی
در خشک کنهای درای زیرو مهندسین طراحی و HSE شرکت توسعه پویان آروند با انجام محاسبات دقیق و تکرار آن در شرایط مختلف با لحاظ ضرایب اطمینان، استفاده از سنسورهای اندازه گیری گاز متان و منوکسید کربن را برای تشخیص نشتی و یا خام سوزی در سیستم مبدل حرارت گازی طراحی میکنند. همچنین برای تشخیص خاموش شدن شعله از سنسورهای دمای شعله و دمای سیال استفاده میشود.
از طرفی سیستمهای احتراقی نیاز دارند تا دود و فرآوردههای ناشی از فرآیند سوخت را تخلیه کنند. در این حالت در صورتی که آلایندههای مذکور تخلیه نشوند سطوح گاز منوکسید کربن و دی اکسید کربن افزایش مییابد. در نتیجه سنسورهای منوکسید کربن شعله را خاموش میکنند. از طرفی با هدف افزایش سرعت واکنش سیستم به تغییرات مخرب، از سنسور انسداد دودکش جهت تشخیص بسته شدن مسیر دودکش استفاده میشود. این سنسور نیز به سرعت، بسته شدن مسیر را به سیستم گزارش داده و در نهایت منجر به خاموش شدن شعله میگردد. استفاده از 5 سنسور ایمنی در سیستم مبدل حرارت گازی که با 5 روش مختلف فرآیند شناسایی عوامل خطر را انجام میدهند باعث شده است که سیستم ایمنی خشک کن درای زیرو در بلوک مبدل حرارت گاز در رده بندی سیستمهای ایمنی در رده ایمن ترین سیستمها قرار گیرد.
ایمنی ماژول مبدل حرارت برقی چطور تامین میشود
در سمت دیگر اما خشک کنهای درای زیرو از مبدل حرارت الکتریکی نیز استفاده میکنند. ایمنی این مبدلها با استفاده از سیستمهای هوشمند اندازه گیری دمای مبدل، اندازه گیری ولتاژ مصرفی، اندازه گیری جریان و توان مصرفی و سیستم تشخیص اتصال کوتاه تامین میشود. این 4 سنسور به سیستم قابلیت تشخیص با 4 روش متفاوت را خواهدداد که این 4 روش در عمل منجر به جلوگیری از هرگونه حادثه احتمالی ناشی از نشت جریان، اتصال کوتاه و یا سوختن واحدهای مبدل حرارت برقی میشود.
برای مشاهده مشخصات و ویژگیهای خشک کنهای درای زیرو به صفحه معرفی محصول مراجعه کنید.
میخواهید از آخرین قیمتها مطلع شوید و محصولات را سفارش دهید؟ اینجا را کلیک کنید.
منبع1: ANSI
منبع2: OSHA
منبع3: ASSP